luni, 20 octombrie 2014

Prepararea materialului necesar

Google+
 In Statele Unite in special in sud in Tennesse sau Alabama, se prepara un distilat foarte asemanator al whiskey, numit si "moonshine" sau whiskey alb. In practica, e obtinut din fermentarea unui amestec de malai, zahar si drojdie care o data ce este distilat se obtine acest produs cu o foarte mare gradatie alcoolica. Din acest motiv, nu recomand la nimeni sa bea produsul obtinut pur, ci injumatatit sau taiat cu apa, sau sa il foloseasca la lichioruri de casa, visinate, caisate, etc.

Aceasta reteta este pentru uz propiu. In cazul in care doriti sa produceti cantitati mai mari, se adauga si altceva in ingrediente. Nu stau sa va incurc cu asta. Daca doriti, ma puteti contacta. Aici va explic pasii necesari pentru uzul personal.

Pasul 1 - Prepararea borhotului (moonshine mash)

Ingrediente

  • 3 Kg malai
  • 3 Kg zahar
  • 30 Litri apa (distilata daca este posibil - adica fiarta)
  • 12 gr drojdie uscata (pliculete)
  • 470 ml malt de orz (nu este obligatoriu, depinde de gustul fiecaruia)
Daca aveti posibilitatea, malaiul e bine sa fie numai macinat si nu din cel prelucrat ca in magazin, pentru ca cel care se gaseste prelucrat in magazine, de multe ori este "spalat", adica fara amidon. Eu personal il cumpar in piata de la tarani si este cel mai ieftin 1,50 lei/kg.



Cu aceste cantitati, se pot obtine de obicei cca. 4 lt. alcool.

Materiale

 

  • 1 bidon de plastic 40 sau 60 Litri (depinde de cantitatea pe care doriti sa o produceti)
  • o oala de 10 litri pentru comoditate in care sa distilati cantitatea de apa
  • o oala cu presiune 7-12  lt (una pe care nu o folositi pentru gatit, sau cel mai bine una noua)
  • 3-4 mt. teava de cupru
  • burgiu, masina de gaurit
  • tifon sau sita
Initial fierbem apa. Eu am folosit cite 10 litri pentru ca este mult mai usor decit cu 30 de litri o data.





Fierbeti pentru cca. 10 minute apa, apoi lasati-o sa se raceasca. Temperatura apei in care veti pune ingredientele, nu trebuie sa depaseasca 45° - max. 60° C, intrucit malaiul incepe sa se umfle si noi nu vrem sa facem mamaliga, ci alcool.

Adaugati apoi in bidonul de plastic sau in contenitorul de plastic malaiul impreuna cu zaharul si drojdia. Varsati deasupra apa incalzita in prealabil si amestecati foarte bine pentru a dizolva zaharul.



Dupa aceea, lasati totul la fermentat pentru o perioada de 3 pina la 5 zile, la o temperatura de 15-18°C intr-o incapere aerisita, sau un hambar (daca aveti posibilitatea), intrucit amestecul genereaza dioxid de carbon, care este foarte periculos pentru sanatate (poate fi chiar mortal!). Tineti bidonul acoperit chiar si cu un tifon sau o pinza, pentru a impiedica caderea inautru a insectelor sau a prafului. Spre deosebire de vin, fermentatia trebuie sa fie in contact cu aerul, pentru a lasa si drojdiile naturale existente in aer sa intre in contact cu amestecul. La suprafata se va forma o spuma alba. Cind nu se va mai observa ca "fierbe", atunci este gata de fiert si putem sa trecem la pasul doi.

Pasul 2 - Distlilarea

 

 

Odata ce v-ati procurat materialul necesar din poza de mai sus, puteti incepe cu distilarea produsului fermentat (pusca, mandolina, pipa si pielea de sobolan nu sint chiar atit de necesare, dar alambicul chiar ca da!).

Luati oala de presiune si scoateti supapa pe unde iese aburul (se desurubeaza din interiorul capacului). Daca aveti o oala normala, e buna la fel dar trebuie sa gauriti cu burghiul in acest caz capacul. Foarte important este sa folositi o oala de otel inox si nu din aluminiu!






Fixati apoi teava de cupru de capac (nu va explic si metoda, dar e foarte usor).

Filtrati apoi cu un tifon sau o sita amestecul (borhotul) fermentat. Se foloseste pentru distilare numai lichidul!

Umpleti oala cu presiune modificata cu teava de cupru si incepeti sa o incalziti la foc.




Mare atentie si in aceasta faza a procesului, ca temperatura sa nu depaseasca 87-89°C. Mult mai bine a-r fi sa montati pe capac si un termometru. Teava de cupru trebuie sa fie racita tot timpul, de aceea se face serpentina si se pune intr-un vas cu apa, sau cu gheata. Practic este acelasi proces ca in fabricarea tuicii.



Odata ce aburul din serpentina se transforma in lichid datorita racirii, va incepe sa curga alcoolul. Tineti intotdeauna jetul sa picure sau cel mult sa aiba un fir subtire.

Citeva precizari importante:

In procesul de distilare se obtin doua substante: Metanol si Etanol. Metanolul este toxic! Din fericire e substanta care iese la inceputul distilarii, deoarece temperatura de fierbere este undeva in jur de 65°C. De aceea, aruncati intotdeauna cam 300 gr. la 50 kg de borhot. Etanolul fierbe la cca. 80-85°C.
Nu amestecati cele doua produse obtinute. Cel care va curge la inceput este Metanol si este toxic! Este o regula simpla pentru a evita intoxicarea. Etanolul se gaseste in bauturi, Metanolul in Antigel.

Produsul astfel distilat este mult rivnitul moonshine! Depozitarea se face dupa caz.

Inca o data, va reamintesc ca nu este indicat sa-l consumati pur, ci sa-l folositi la lichioruri, sau injumatatit cu apa, deoarece gradatia alcolica este foarte ridicata!

Cam atit deocamdata. Daca aveti nelamuriri sau doriti, folositi formularul de contact. Va servesc cu placere!


NOROC!







19 comentarii:

  1. se poate imbunatatii mash-ul cu 300-500 grame de malt de orz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da se poate pune si malt, eu nu l-am folosit niciodata, asa ca nu am idee de cantitate. Insa atentie oricum la cantitate, deoarece risca sa devina cam amar.

      Ștergere
  2. Buna seara. Am urmat reteta si procesul tehnologic intocmai dar rezultatul a fost 4,3 litri de alcool.
    Care sa fie cauza. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 30 de litri e corect, pentru ca mai mult se poate obtine in cazul cantitatilor mai mari. De obicei raportul e de 9-10Lt/1Lt alcool. Am observat si eu lucrul acesta.

      Ștergere
  3. Am modificat leger reteta mash-ului pentru cei care vor sa adauge si maltul de orz. Atentie oricum la cantitate, altfel se risca sa devina cam "amarui" tip berea Guiness

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua. Puteti spune cum ati modificat reteta?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am adaugat 470 ml malt de orz, pentru cine doreste sa adauge maltul. Nu este insa obligatoriu.

      Ștergere
  5. Buna seara. Multumesc pentru raspunsurile anterioare. Am o intrebare: de ce fermentatia dureaza 7-8 zile in conditiile in care am respectat reteta? Am folosit drojdie pakmaia uscata la plic.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde mult si de temperatura. Eu de exemplu in periada asta il las la fermentat si 10-12 zile pina cind se opreste de tot. Vara la 25-30 de grade, fermenteaza mai repede. Oricum cel mai bine e sa se lase la fermentat pina cind se opreste. Asta inseamna ca tot zaharul a fost transformat in alcool. Altfel se risca ca gradatia sa fie mai mica de 40° alcool pur.

      Ștergere
  6. Buna seara. Ce se intampla daca marim cantitatea de zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu pentru ca reteta este 1kg de zahar la unul de malai. Eu asa o fac si iese la 40 de grade.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru lamuriri.Imi puteti spune daca acea cantitate de alcool metilic de la inceputul distilarii il pot ,,reintroduce,, in procesul de fermentatie la urmatorii....30 litrii?

      Ștergere
    3. Nu pentru ca fiind toxic nu este indicat. Eu il folosesc iarna pentru spalarea parbrizului la masina, pentru ca nu ingheata. Il amestec cu putina apa si detergent de vase si e ok 😸

      Ștergere
    4. Si o ultima lamurire maestre. Alcoolul rezultat prin distilare da dureri de cap chiar daca este consumat in cantitate mica?Se spune ca alcoolul din zahar da dureri de cap :) . Multumesc,multa sanatate.

      Ștergere
  7. Dar din porumb uruit in loc de mălai iese

    RăspundețiȘtergere
  8. Va salut!pt o cantitate de 20 l moonshine ar trebui sa inmultesc de 5 ori cantitatea produselor necesare enumerate de dvs?multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum iti dai seama cand e metilic si cand e etilic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel metilic avind o temperatura de evaporare mai mica iese intotdeauna la inceput. De obicei eu ( avind oala de presiune mica) la un litru arunc la inceput cca. o cescuta mica de cafea. Se noteaza si dupa culoare: metanolul Este verde albastrui, uar alcoolul bun Este trasparent, nu are nici o culoare ca apa.

      Ștergere